Libor Šmoldas

Libor Šmoldas se narodil v roce 1982 v Olomouci, celý život však žije v Praze. Hudbě se věnoval od malička, hrál na flétnu a trubku, ve 12 letech začal s kytarou. Hlavně díky fascinaci nahrávkami Charlieho Parkera se po začátcích s rockovými a bluesovými kapelami přeorinetoval na jazz.

Během studií na hudebním gymnáziu Evropská se poprvé uvedl v pražských jazzových klubech s bluesovou kapelou amerického zpěváka Phila Speata a také na nedělních jam sessions v pražském klubu U Malého Glena. Soukromě studoval kytaru u Josefa Kůstky, později u Luboše Andršta, Zdeňka Fišera a Petra Zelenky, který na něj měl zásadní vliv. Byl také studentem na několika jazzových dílnách Karla Velebného ve Frýdlantu.

Po gymnáziu, v letech 2001 – 2003, studoval Konzervatoř Jaroslava Ježka, obor jazzová kytara jako posluchač Jaroslava Šindlera.

Na studium navázal na nově otevřeném jazzovém oddělení Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka (2003 – 2006), kam přestoupil jako posluchač Petera Bindera, Josefa Štěpánka a Davida Dorůžky. Jeho spolužáky byli Jakub Doležal, Daniel Šoltis, Rastislav Uhrík, Vojtěch Procházka, Oskar Török, Roman Vícha, Ondřej Pivec, Tomáš Hobzek a další výrazní představitelé nastupující generace.

Během studií na konzervatoři se Libor Šmoldas postupně stal součástí pražské jazzové scény. Vedle již zmiňovaných vrstevníku se v různých projektech setkal také s NajPonkem, Jaromírem Honzákem, Radkem Zapadlem, Jiřím Slavíčkem, Jaroslavem Uhlířem a dalšími významnými hudebníky starších generací. Hrál rovněž s kapelou polsko-kubánské zpěvačky Yvonne Sanchez, se kterou absolvoval turné v Turecku a Kypru jako předkapela Billyho Cobhama.

V roce 2005 ve Freiburgu získal Libor Šmoldas stipendium na americkou Berklee College of Music, rozhodl se je však nevyužít a zůstal v Praze.

Do USA odjel nabírat zkušenosti poprvé v roce 2009. Během svých prvních dvou pobytů v New Yorku studoval u místních jazzových kytaristů, jeho učiteli byli Paul Bollenback, Lage Lund, Mike Moreno, Ben Monder, Steve Cardenas a Peter Bernstein.

Po nějaké době po dokončení VOŠ pokračoval ve studiu jazzové kytary na Janáčkově akademii múzických umění v Brně (2010 – 2013), kde získal bakalářský titul pod vedením Davida Dorůžky a Viléma Spilky.

Vysokoškolská studia završil magisterským titulem na pražské HAMU (2016 – 2018), a to taktéž jako student Davida Dorůžky.

Kategorie

Social networks