Billow

Billow pocházejí z malého města Veselí nad Moravou na jižní Moravě, kousek od Bílých Karpat, kde většina skladeb této dreampopové čtveřice také vzniká.

Debutová deska Billow s názvem Maps vyšla v rámci Full Moon Forum, ale také v kazetové verzi u slovenského vydavatelství Z Tapes na podzim roku 2017. Tichá lo-fi nahrávka zaznamenaná v prostředí pokojíků v Praze či ve Varšavě vzbudila ohlas českých kritiků a dostala se do výběru nejlepších desek roku na serverech Beehype, AlterEcho či Full Moon.

Od vydání Maps odehráli Billow zhruba 50 koncertů – zahráli si na festivalech Colours of Ostrava, Beseda u Bigbítu nebo před post-punkovou kapelou Motorama. Kromě koncertů v ČR vystoupili také v Německu, Rakousku a na Slovensku. Na podzim 2019 chystají vydat u vydavatelství Z Tapes svou druhotinu, kterou si stejně jako debut kompletně nahrávali i mixovali sami. „Tento „diy“ přístup je pro nás hodně důležitý a zároveň zábavný. Taky se při něm člověk hodně naučí. Album pak může znít špinavěji a víc lo-fi, než by tomu bylo při práci ve studiu, ale my vždy byli fanoušci spíše syrově znějících nahrávek…“ říkají Billow.