Vojta Drnek

Jedinečný český jazzový akordeonista Vojta Drnek patří k hudebníkům, kteří neustále překračují hranice toho, co se od jejich nástroje očekává. Jiří V. Matýsek z Musicserveru.cz ho charakterizoval jako člověka, který "dokáže plynule přecházet z role do role: od sólisty přes partnera v dialogu až po skromného sidemana. Ve všech případech podbarvuje hudbu specifickými odstíny a harmonickými průniky". Ostatním hudebníkům a posluchačům sděluje to, co sám označuje za "jednoduché, ale silné pravdy o životě". Vede kritikou oceňované komorní jazzové trio Treetop a je umělcem, který inspiruje interprety všech věkových kategorií, aby změnili vnímání akordeonu a vnesli jeho neprobádané zvuky do světa moderní hudby. 

Vystoupil mimo jiné na festivalech JazzFest Brno a Jazz Goes to Town a v mnoha známých hudebních sálech, jako jsou Jazz Dock, Opus Jazz Club nebo Donau115.

Vojta Drnek, který se od šesti let učil hrát na akordeon, je absolventem magisterského studia na Janáčkově akademii múzických umění a dvou semestrů na Anton Bruckner Privatuniversität v Linci. Vystupoval a spolupracoval s Ori Jacobsonem, Niklasem Lukassenem, Aidinem Esenem, Didrikem Ingvaldsenem, Rolandem Dahindenem, Marianem Friedlem a mnoha orchestry a divadly.

Vojta Drnek je také manažerem a spoluzakladatelem vydavatelství Ma Records, které vydává jazzovou, experimentální a improvizovanou hudbu, pracuje v marketingovém oddělení festivalu Jazz Goes to Town a jako hudební redaktor a asistent ve vydavatelství Kurta Rosenwinkela Heartcore Records.