Ondřej Brousek

Ondřej Brousek je český herec, hudebník, skladatel a režisér. Ačkoliv od malička miloval hudbu, nikdy ji nestudoval (s výjimkou přípravného ročníku na konzervatoři u profesora Emila Leichnera). Vystudoval pro hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři.

Po studiu začal vystupovat v Divadle Na Fidlovačce, a to nejen jako herec, ale i jako režisér („Žena v černém“, „Záhada aneb Zapřená láska“, aj.) a skladatel („Carmen“, „Ženitba“, „Stvoření světa“, „Nevěsta“, aj.). Prvotní popud k tomuto přišel od tehdejšího šéfa divadla Tomáše Töpfera.

Od roku 2013 je členem uměleckého souboru Divadlo na Vinohradech. Jeho patrně nejzásadnější rolí zde je ústřední postava v divadelní hře Petere Shaffera „Amadeus“, známé především z filmového zpracování Miloše Formana. Mozartovy skladby, které v představení zazní, přitom Brousek sám nahrál a zaranžoval.

Od té doby však již moc nefilmuje, protože, jak říká, je pro něj filmování „ztráta času“. Jeho srdce totiž tluče především pro hudbu a pokud by si musel vybrat mezi herectvím a hudební kariérou, zvolili by hudbu. Věnuje se jí jednak jako interpret (člen kapely Monkey Business), ale především čím dál více jako hudební skladatel. Jeho skladatelské aktivity jsou přitom dosti pestré. Píše jak vážnou tvorbu (jeho první symfonie měla v roce 2014 premiéru v pražském Obecním domě), tak muzikály („Kniha Džungle“, „Adéla ještě nevečeřela“, „Nevěsta“) či filmovou a televizní hudbu (např. seriály Redakce – od r. 2004, Horákovi – od r. 2006 či Kapitán Exner – od r. 2017, pohádka Micimutr – 2011 či filmy Láska je láska – 2012 a Špunti na vodě – 2017).