Aleš Bárta

ALEŠ BÁRTA je jedním z nejúspěšnějších českých varhaníků.
Svá studia zahájil na brněnské konzervatoři u prof. Josefa Pukla a pokračoval na pražské Akademii múzických umění ve třídě doc. Václava Rabase. Již při studiu se stal úspěšným účastníkem domácích a později mezinárodních soutěží.

Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984.

Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost. Jako sólista vystupuje s předními symfonickými / Česká filharmonie, Český národní symfonický orchestr, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu / i komorními orchestry / Sukův komorní orchestr, Virtuosi di Praga, Pražský komorní orchestr/. Spolupracuje s předními sólisty / Gabriela Beňačková, Miroslav Kejmar, Radek Baborák, Sergej Kopčák, Ivan Kusnjer, Joseph Alessi, / a dirigenty /Eliahu Inbal, Ken-ichiro Kobayashi, Zdeněk Mácal, Miroslav Válek, Ondrej Lenárd/.

Koncertoval v Rakousku, Maďarsku, SRN, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Vystoupil na mezinárodních festivalech v Tokyu, Londýně, Curychu, Berlíně, Lipsku, Avignonu, Madridu, Hong Kongu, Istanbulu, Budapešti a Bratislavě. Během svého turné v Japonsku v roce 1998 otevíral svými dvěma recitály novou koncertní síň v Yokohamě.

Je pravidelným hostem festivalů Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáčkův máj a Mezinárodního hudebního festivalu Brno. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, od roku 1995 je „Sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu“. Uvádí premiéry soudobé varhanní hudby /Jiří Teml, Otomar Kvěch, Juraj Filas, Otmar Mácha, Ilja Hurník/.

Aleš Bárta nahrává m.j. pro gramofonové firmy Arco Diva, Supraphon a japonské společnosti Pony Canyon a Octavia Records. Natočil 30 sólových kompaktních disků, za které získal četná ocenění /Zlatá deska Supraphonu, Cena Harmonie, Cena Českého hudebního fondu/. Jeho první CD pro firmu Pony Canyon - J. S. Bach: Organ Works - získal v Japonsku v konkurenci předních světových sólistů a orchestrů titul "nahrávka roku" /1995/.

Před několika lety realizoval unikátní projekt třech CD pro japonskou firmu Octavia Records, a sice nahrávku 7.,8., a 9. Symfonie A. Dvořáka.

V roce 2013 vystoupil na třech koncertech v brazilském Sao Paulu a na zahajovacích koncertech sezony České filharmonie v Praze /L.Janáček: Glagolská mše/.

V roce 2014 byl hostem festivalu Smetanova Litomyšl /Ruská hudba/ a koncertoval v Japonsku.

V roce 2015 natočil s Českou filharmonií Symfonii pro varhany a orchestr A.Downese, koncertoval v Rakousku s trumpetistou Guy Touvronem /koncert na počest Maurice Andre/ a vystoupil v Bruselu /koncert pro české zastoupení v Bruselu a EU/.

V nedávné době vystupoval jako sólista Symfonického orchestru Kyoto /Kyoto, Osaka/, Petrohradské filharmonie /Petrohrad/, České filharmonie, Symfonického orchestru Českého rozhlasu /Praha/ a Slovenské filharmonie /Bratislava/. Představil se také na samostatném recitálu v Paříži.

V únoru 2019 vystoupil na samostatných recitálech v Japonsku /Kyoto, Yokohama/, v březnu s Radkem Baborákem v Berlíně a v dubnu opět v Japonsku (sólista Nagoya Philharmonic Orchestra).