Pražští komorní sólisté

Pražští komorní sólisté (PKS) smyčcový komorní orchestr výjimečných muzikantských osobností, které spojuje nadšení, interpretační zralost, úcta k tradicím české smyčcové školy, vášeň pro komorní hudbu, zvídavost při objevování nových skladeb, spontánní radost ze společně sdílených zážitků a především přátelství a kolegialita, které se vytvářejí od dob studií a společným působením v dalších souborech a orchestrech.

Pražští komorní sólisté jsou nejdéle působícím orchestrem svého druhu v Čechách.

U zrodu tělesa stáli v roce 1961 violista Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK Hubert Šimáček a legendární dirigent Václav Neumann. Jak jimi zvolený název orchestru napovídá, ansámbl byl tvořen muzikanty, kteří měli sólistické ambice a vysoké umělecké předpoklady, ale zároveň se podřizovali nekompromisním záměrům geniálních skladatelů a inspirativních sólistů, kteří tehdy s PKS spolupracovali.

Z těch nejvýznamnějších to byli houslisté Henryk Szeryng, Josef Suk, Gideon Kremer, Václav Hudeček, flétnista Jean-Pierre Rampal, cembalistka Zuzana Růžičková, dirigent Libor Pešek. Postupem času převzal umělecké vedení souboru cellista Václav Jírovec, po roce 2001 stáli v čele ansámblu houslisté Petr Hůla a Bohuslav Matoušek. PKS za úctyhodnou dobu své existence koncertovali v nejprestižnějších koncertních sálech Evropy, v Japonsku, v Kanadě a zároveň se představili na významných hudebních festivalech a realizovali řadu oceňovaných nahrávek.

Obnovená premiéra PKS se uskutečnila v roce 2013 v rámci festivalu Svátky hudby, pod uměleckým vedením hornisty a dirigenta Radka Baboráka.Od roku 2013 se Pražští komorní sólisté představili publiku v rámci Svatováclavského hudebního festivalu v Ostravě, Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica – v roce 2017 na závěrečném gala večeru se sólistou Adamem Plachetkou a opakovaně v rámci ročníku 2018 v německém Bautzenu. V uplynulé sezóně se ansámbl představil v rámci komorní řady Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK v kostele sv. Šimona a Judy.

S nastupující koncertní sezónou 2019/20 se stává koncertním mistrem a uměleckým vedoucím ansámblu vynikající českých houslista, koncertní mistr České filharmonie, Jan Mráček. Uměleckým garantem ansámblu a dirigentem zůstává i nadále Radek Baborák, dědičkou licence a jména PKS je Anna Jírovcová-Anghelescu.

Orchestr tvoří sólisté, komorní hráči, koncertní mistři a členové České Filharmonie, Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK, orchestru Národního divadla, Symfonického orchestru Českého rozhlasu, PKF – Prague Philharmonia  a České Sinfonietty, profesoři pražské AMU a Pražské konzervatoře.

Repertoár PKS se skládá z vrcholných děl pro smyčcový orchestr období baroka až po skladby 20.století, ale nevyhýbá se ani autorům období renesance a zcela součastným postmodernistickým opusům vytvořených v 21. století.

booking

Monika Fürbach Boušková
E-mail: bouskova@bohemianartists.cz
Tel.: +420 777 578 384