Méta Monde

Českou progresivní scénu vítá svým debutem vršovické duo Méta Monde. Atmosférická a rytmická hudba plná harmonických syntezátorů, dunivých basových linek a spletitých textů. Tak popisují výsledek více než 6 letého přátelství a sdíleného zájmu o moderní indie a novou vlnu 80. let klavírista a skladatel Jakub Baierl spolu s digitálním umělcem a baskytaristou Romanem Gordienko.

Do světa nejprve poslali singly Spacetime six a Dying, 16. října se pak podělili o debut Méta Mondes. Posluchačům nabízejí zanechat svět za sebou, jak napovídá úvodní skladba World Beyond pomocí názvu i snových syntezátorů, a vydat se na cestu do těch okolních.

Prostřednictvím desky tak jejich slovy reflektují rozmanité emoce a děje, kterých byli svědky a které prožili. Jednotlivé písně posluchače vedou svou vlastní cestou, jenž jsou zároveň součástí univerzální vesmírné odysey skrze světy malované jasnými a zářivými kosmickými zvuky. I proto by někteří cestovatelé mohli cítit jako jednu z mnoha žánrových inspirací právě v synthwavu. „Celé album není jen koncept synthwavu, ale kombinací různých nápadů napříč různými styly. Pro další lidi můžou vypadat žánrově podobně, ale pro nás je každá písnička z desky jiná.”, dodávají kluci.

Na nahrávce si tak mohou najít to svoje fanoušci z širokého spektra žánrů, ať už je to náznak new wave, post-punku, synthpopu, dreampopu, electra nebo disca. Při tvorbě se dvojice inspirovala hudbou a kulturou současnou i minulou. Při poslechu tak člověk netuší, zda se zrovna nachází v minulosti, přítomnosti, budoucnosti či jiném světě. Někdy se i setkávají.