Mantaban

Mantaban je moderní projekt folkového houslisty Jiřího Hodiny spolu s Alexeyem Aslamasem (housle), Janem Jiruchou (pozoun) a Petrem Kalfusem (soprán saxofon, altový klarinet), hudebníků, které spojuje nadšení z lidového muzicírování, kteří ale zároveň neopouští své jazzové a klasické kořeny. 

Myšlenka hrát spolu se neobjevila mávnutím kouzelného proutku. Na počátku byl projekt Jiřího Hodiny a jeho hudebních přátel. Dnešní sestava se sešla počátkem roku 2017. “Sešli jsme se nad dobrým pivkem a rozhodli se dát své nástroje a nápady dohromady. A tohle jazzovo-folkové pivko nám tak zachutnalo, že jsme se rozhodli vytvořit vlastní značku. To je Mantaban.”

Mantaban těžko vsunete do nějaké stylové krabičky. “Jsme prostě skupina zapálených a kreativních lidí, kteří se rozhodli podívat se na lidovou písničku trochu jinak. ”

Hrajeme, protože nás to ohromně baví. “Hudba je asi to, co nejvíc utváří náš život. A taky proto, že si své písničky nechceme nechat jen pro sebe, ale jít s nimi ven mezi vás.” 

Na svých koncertech se snažíme oslovit posluchače zvukovou originalitou ve snaze propojit staré s novým, tradiční s modernou. Každý z našich nástrojů má svoji identitu, charakteristickou barvu, artikulační schopnosti dané svou stavbou, tvarem, rozsahem. A přece, jakmile se spojí s textem písničky, jsou to opravdu housle, pozoun a soprán saxofon? Nezmění se saxofon v klarinu či serpent a pozoun v altovou violu da gamba? Není ve flažoletových tónech houslí a lehkém smyku smyčce slyšet fujary ze Šumiac?

CD Neonový folk, 2017:
”Naší snahou je propůjčit tradiční české a moravské lidové hudbě nový zvuk a uměleckými prostředky ji zabydlet v dnešku. Písňovému folkloru i vlastním skladbám svojí interpretací a soudobým aranžmá propůjčit nový život a postavit tak mosty mezi minulostí a současností, mezi tradičním a moderním.”

EP Splatters, 2019:
”Nazvali jsme ho Splatters podle jazzového tria The Splatter Trio, které se zabývalo volnou improvizací a hraním z grafických partitur. Snažili jsme se v něm podnítit posluchačovu hudební představivost a fantazii a nechat na každém, aby se zaposlouchal do svého vlastního příběhu. Snad vás ep potěší svojí atmosférou, nábojem a energií.”

 

Social networks

BOOKING

 

Band:

Jiří Hodina

+420 604241801
jiri.hodina@volny.cz