Deliou

Česko - francouzské duo Deliou (bretonsky "Listí") působí na české a evropské hudební scéně od roku 2013, od svého založení koncertuje po celé Evropě (Anglie,Wales, Francie, Bretaň, Turecko, Slovinsko, Maďarsko, Německo, Česká republika). Duo tvoří česká houslistka Jitka Malczyk a bretonská harfenistka Célestine Doedens.

číst dál

Jitka Malczyk vedle klasických houslí hraje i na hardangerské norské housle, na které interpretovala například slavnou Rohanskou jízdu Howarda Shorea v Symfonii Pán Prstenů v rámci festivalu Pražské Jaro.

Célestine Doedens vyrostla v Bretani přímo u zdroje živoucí tradiční hudby a tanců. Hraje na keltskou háčkovou harfu, která má 36 strun.

V autorských skladbách tato dvojice čerpá inspiraci jak z vlastních hudebních kořenů a z tradičního folkloru Bretaně, Česka, Maďarska, Balkánu, Turecka a Skandinávie, tak i z četných společných cest.

Deska Mezi listí vyšla samonákladem v roce 2013 a obsahovala deset převážně lidových skladeb.

Na podzim 2018 Deliou vydalo v pořadí druhé instrumentální album nazvané Ar Wenojenn (bretonsky "Cesta") nahrané ve studiu Soundevice Borise Carloffa v Praze. To obsahuje dvanáct převážně autorských skladeb plných dynamiky i hraní s tichem, přímých i tajemných emocí, něžných  i lidově syrových melodií, které dovolí snít, stejně jako strhnout do divokého tance.

Společně s tímto albem vznikl také audiovizuální projekt, kde se hudba Deliou setkává s uměním projekce a světelné alchymie Ondřeje Ševčíka a jeho Primal Ritual.

Kategorie

Social networks

booking

deliou@deliou.cz

Jitka Malczyk: +420 607 571 751

Celestine Doedens: +33 652 28 22 14