Petr Nouzovský

Petra Nouzovského, který se řadí mezi nejlepší evropské violoncellisty své generace, můžeme slyšet na mnoha prestižních pódiích (Concertgebouw v Amsterdamu, Festivalový sál Bad Kissingen, Rachmaninovův sál v Moskvě, Herkules Saal v Mnichově). Jeho hra je hodnocena superlativně pro svou svrchovanou technickou noblesu kloubící se s originální hudebně tektonickou výstavbou jím interpretovaných skladeb.

V průběhu této sezóny se Nouzovský představí na mnoha orchestrálních a recitálových koncertech v Evropě, Severní Americe a Asii. V této sezóně vystoupil společně s Nagoya Philharmonic, PKF-Prague Philharmonia, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Českým filharmonickým sborem Brno anebo se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Je pravidelným hostem Pražského jara, MHF Leoše Janáčka a Dvořákovy Prahy. V minulých sezónách se představil v Německu, Číně, Japonsku, New Yorku, Estonsku, Polsku, a to v recitálech, komorních koncertech, nebo za doprovodu orchestrů (Krakow Philharmonic, Philharmonie Südwestfalen, Slovenská filharmonie). V roce 2021 čeká Petra Nouzovského první orchestrální turné v Jižní Koreji, opětovná turné v Japonsku a Číně, koncert na MHF Pražské jaro s Českým filharmonickým sborem Brno, nebo provedení Dvořákova violoncellového Koncertu h moll v pražském Rudolfinu ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Petr Nouzovský spolupracuje s dirigenty Charlesem Olivieri-Munroe, Tomášem Braunerem, Jakubem Hrůšou, Gáborem Takácsem-Nagym, Petrem Altrichterem, Casparem Richterem, Janem Schultszem, Andrew Parrottem, Case Scaglionim, nebo Jamesem Judem.  Prezentuje koncertantní hudbu klasické violoncellové literatury (Martinů, Dvořák, Brahms, Beethoven, Čajkovský, Haydn, Schumann, Šostakovič, Penderecki, Bloch), ale i koncerty pro svou obtížnost méně hrané (Prokofjevova Symfonie-Koncert, Offenbachův „Millitaire“ Koncert).

Nahrává pro Dabringhaus und Grimm, CUBE, Albany, Supraphon, ArcoDiva. CD Vivat Tango nahrané s akordeonistou Ladislavem Horákem pro Supraphon získalo ocenění Nejlepší violoncellové CD roku 2014 The Violoncello Foundation New York. Nedávno vydané dvojalbum s kompletním dílem Bohuslava Martinů pro violoncello a orchestr (Plzeňská filharmonie, Tomáš Brauner) vydané prestižním německým vydavatelstvím Dabringhaus und Grimm získalo cenu „Nahrávka roku 2017“ Classic Prague Awards, „Cenu německých kritiků 2017“ a superlativní recenze v Pizzicato Luxembourg a Frankfurter Allgemeine.

V roce 2020 dokončil první souborné vydání díla pro violoncello Bohuslava Martinů na pěti CD. Hudebními partnery projektu byli Plzeňská filharmonie, dirigent Tomáš Brauner, klavíristé Gérard Wyss a Miroslav Sekera.

Petr Nouzovský studoval na Pražské konzervatoři, Hudební fakultě AMU v Praze, Vysoké hudební škole v Drážďanech a na Královské konzervatoři v Madridu. Kromě opětovného pozvání na Piatigorského seminář v Los Angeles absolvoval mistrovské kurzy u Mstislava Rostropoviče, Borise Pergamenschikova a Lynna Harrella.

V letech 2014/2016 byl rezidenčním sólistou Plzeňské filharmonie.

Petr Nouzovský je hrdým kantorem Pražské konzervatoře, kde předává své zkušenosti dvěma studentům. Je členem fakulty New York University v Praze. Dále pravidelně vyučuje na mistrovských kurzech v Třeboni a Modre (Slovensko). Spoluzaložil „Mezinárodní violoncellovou soutěž o cenu Gustava Mahlera“ v Jihlavě.

Zahrál 1800 koncertů ve 40ti zemích světa.

Hraje na violoncello Georg Rauer 1921.

booking

Generální zastoupení
SONATA Arts Agency
www.agsonata.cz
Tel.: +420 224 251 531
Fax: +420 222 516 514
Email: office@agsonata.cz      

Pavel Langpaul
Email: langpaul@agsonata.cz
Mobile: +420 608 534 525