Vertigo

Vertigo je jedna z nejoriginálnějších českých skupin, která vzešla z jazzu, ale postupem času se svými hudebními přesahy dopracovala ke zcela svébytnému zvuku. Jeho součástí je kreativita, totální improvizace, ale též sofistikované kompozice zasahující místy až do oblasti soudobé vážné hudby. Vznikla v roce 2002.

2020
Album Daleko je nominováno na Zlatého Anděla v kategorii Jazz & Blues a v červenci 2020 tuto cenu skutečně i získává. 

2019
V listopadu 2019 Vertigo vydalo svou již sedmou řadovou desku s názvem Daleko. Album vzniklo ve studiu Sono Records ve spolupráci se zvukovými mistry Milanem Cimfem a Pavlem Karlíkem. Na obalu a bookletu alba jsou použity výtvarné motivy vycházející z tvorby Marcela Bárty, autorem grafické koncepce bookletu je Jakub Spurný (Studio Najbrt). Album bylo podpořeno grantem Ministerstva kultury ČR i Magistrátu hl. m. Prahy a distribuuje jej společnost SUPRAPHON, ve fyzické i digitální podobě. Také v e-shopu Animal Music je tradičně k dispozici ve formátech CD, WAV a MP3.

2017
Vertigo oslavilo 15. výročí založení formace. Při velkolepém koncertu v Divadle Archa zazněly skladby v jedinečném obsazení s hosty: Davidem Dorůžkou, Kvintesence Quartetem, duem Tara Fuki a Lenkou Dusilovou. Ta se podílela také na novém singlu Kate, který vydal Animal Music. Doprovodil ho videoklip, natočený ve spolupráci se studiem SONO Records. K výročí kapely Amplion Records reeditoval pro sběratele debutové album Vertigo Quintet, a to s původními nepublikovanými názvy skladeb.

2016
Podzim roku 2016 přinesl další řadovou studiovou nahrávku vydanou pod osvědčeným labelem Animal Music. Album s názvem Nononononininini opětovně prokazuje, že hledání nových forem, nového obsahu, nového zvuku a nového výrazu je procesem, který nikdy nemůže být zcela završen. Deska i přesto působí velice kompaktním a koncepčním dojmem. Kombinace tradičního akustického instrumentáře kapely s elektronikou byla významným posunem již na předchozím albu, zde ale dostává zase poněkud nový tvar.

Nové skladby VERTIGA působí poněkud přístupnějším a písňovějším dojmem, než předchozí alba, aniž by ovšem jakkoli ztrácely na rafinovanosti a originalitě. Album Nononononininini bylo nominováno na Zlatého Anděla v kategorii Jazz & Blues za rok 2016.

Kategorie

Social networks

booking/management

Daniel Šoltis – manager
e-mail: vertigocz@gmail.com
tel.: +420 608 050 633