Sledujte Rok české hudby 2024

Share me

Na letošní rok připadá Rok české hudby. Každý čtyřkový rok se česká kulturní politika zaměřuje významně na hudbu. Sledujte oficiální kanály platformy Rok české hudby. 

Roky končící čtyřkou mají v české hudbě podobný význam, jako osmičkové roky pro národ a stát. Až podivuhodně často vycházejí na výročí narození, úmrtí, či vytvoření stěžejních děl nejvýznamnějších českých skladatelů.

Jeden takový čtyřkový rok před sto lety odstartoval tradici oslav Roku české hudby. Stalo se tak u příležitosti stého výročí narození Bedřicha Smetany. Tématem Smetanovy doby bylo hledání české identity v bouřlivě se rozvíjejícím světě. Stejné téma zůstává aktuální i v dnešní době, kdy od jeho narození uplyne 200 let. Bedřich Smetana do této diskuse přispěl jazykem, který je dodnes srozumitelný pro celý svět.

Sledujte oficiální web: WWW.ROKCESKEHUDBY.CZ 

Letošní ročník Roku české hudby se ponese v duchu hlavního sdělení: Hudba jsme my. Vedle klasické hudby nabídne i další žánry: od lidové hudby přes jazz až po alternativu. Špičkové umělecké programy, objevitelské počiny, výstavy, divadla a akce pro širší veřejnost i nastupující generace představují jen malou ochutnávku všeho, co tento rok přináší.

K Roku české hudby se může připojit každý z nás. Návštěvou, pořadatelstvím, hrou, představením, ale i obyčejným poslechem hudby, která dodnes určuje to, kým jsme.