Fyield vyráží na první americké turné, zahrají i v KEXP!

Share me

Česko-islandská formace fyield vyráží na své první turné po USA. V jeho rámci nahraje svůj set ve studiu prestižního radia KEXP v Seattlu. Záznam bude zveřejněn později.

 

Fyield se ve své tvorbě zabývá tématem vlivu člověka na klimatické změny. Projekt tvoří čeští muzikanti Václav Havelka a Kryštof Kříček ze skupiny Please The Trees s islandským hudebníkem Panem Thorarensenem, členem ambientního tria Stereo Hypnosis a zakladatelem mezinárodního festivalu experimentální hudby Extreme Chill. 

POSLECHNĚTE SI FYIELD

Vzniku debutového alba Future Landscapes předcházela sonická expedice, kde byla přizvána dvojice předních evropských field recordistů: Sara Pinheiro (Portugalsko) a Magnús Bergsson (Island). Společně prozkoumali osm lokalit v České republice a na Islandu, kde pomocí speciální techniky jako je hydrofon, geofon, ambeo a elektroucho, zachycovali zvuky infrastruktur, které jsou jinak lidským uším nepřístupné. Pátrali a snažili se pochopit zvuk katastrofy – zvuk probíhajících klimatických změn, který sám o sobě může být mnohem krásnější a nápaditější, než by člověk čekal.

fyield vychází z interdisciplinárního projektu Krajiny budoucnosti, jehož součástí je také dokumentární film Neviditelné krajiny režiséra Ivo Bystřičana, podcastová série, terénní deník filozofa Lukáše Likavčana (který se také účastnil expedice), a série přednášek s klimatickou tématikou. Živému hudebnímu vystoupení bude předcházet projekce filmu.