SoundCzech během Dne hudby 2020 streamuje koncerty do celého světa

Share me

Proexportní kancelář SoundCzech přináší koncerty kapel vybraných na showcaseové festivaly, které se v souvislosti s pandemií koronaviru nemohly uskutečnit. Bratři, HRTL, Kristina Barta, Market, Never Sol, sinks a teepee budou z Prahy hrát prostřednictvím livestreamu SoundCzech showcase. V rámci Dne hudby zahrají 21. června 2020 z Cross Clubu, který bude zdarma přístupný veřejnosti v souladu s aktuálními opatřeními. Nedělní odpoledne uvede diskuse Za živou hudbu se zástupci hudebního průmyslu. Stream startuje v neděli v 16:00 na tomto odkazu.

„Den hudby je událost s bezmála čtyřicetiletou tradicí, její sdělení je přitom ve světle současného stavu hudební scény zasažené opatřeními pandemií koronaviru palčivě aktuální. Den hudby patří myšlenkám o důležitosti hudby v našich životech – od hudby, která zní ze všech stran, kterou milujeme, která zahání smutek a přináší revoluční myšlenky. Nikdy dříve nebylo důležitější zdůraznit hodnotu, kterou všudypřítomná hudba vytváří,” říká Márton Náray, ředitel SoundCzechu.

Ve spolupráci s Českými centry, European Music Day Association (EMDA), HEMI a Českou obcí hudební, zastoupenou iniciativou Za živou hudbu, prostřednictvím livestreamu SoundCzech zprostředkuje vystoupení těch, kteří byli bookery showcaseových festivalů v roce 2020 vybráni jako zástupci české hudební scény. „Podpora prezentace českých umělců a hudebních projektů na mezinárodním poli představuje jednu z našich priorit. Díky spolupráci se SoundCzechem se možnosti této podpory významně rozšiřují. Tuto spolupráci lze to vnímat i jako efektivní spolupráci dvou rezortů – rezortu Ministerstva kultury a rezortu Ministerstva zahraničních věcí,” dodává Ondřej Černý, generální ředitel Českých center.

Do vysílání koncertů během Dne hudby se zapojí celkem 12 evropských hlavních měst (Atény, Berlín, Bukurešť, Budapešť, Istanbul, Krakov, Lisabon, Lublaň, Manchester, Miláno, Praha, Skopje), která budou představovat program na vlastních platformách. Vybrané koncerty pak budou streamovat na jednom společném kanále European Music Day, kde bude každé město zastupovat jeden umělec. Z ČR to bude duo teepee.

Koncertům bude předcházet diskuze zástupců hudebního průmyslu, která bude v režii iniciativy Za živou hudbu. Mluvit se bude o současné situaci, tedy dopadech pandemie na hudební scénu a jejich řešení. K vidění bude jak živě v Cross Clubu, tak i prostřednictvím vysílání.

Diskuse Nový svět hudby v režii České obce hudební (ČOH) řeší aktuální situaci, dopad pandemie na hudební sektor, osvětlení současného dění s konkrétními kroky do budoucna. Představení celé hudební nedotované kultury. Diskutují ministr kultury Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, mluvčí ČOH Alexandr Smutný, ekonom a komentátor Lukáš Tóth, koordinátorka oblasti technických profesí ČOH Jana Heřmánková.

Proexportní kancelář SoundCzech pod Institutem umění – Divadelním ústavem nadále vyhodnocuje možnosti podpory české scény lokálně i globálně a mapuje dopady opatření na českou hudební scénu a s ní spjatý průmysl. Předpokládaná doba obnovení proexportních aktivit na zahraničních showcaseových festivalech je září, kdy se má odehrát rakouský festival Waves Vienna, německý Reeperbahn či slovenský Sharpe.

SoundCzech showcase
Praha – Cross Club
21. 6., 16:00–22:00
Vstupné: zdarma

16:00 Nový svět hudby – diskuse moderovaná Alexandrem Michailidisem
17:00 Kristina Barta
18:00 teepee
19:00 Never Sol
20:00 Sinks
21:00 HRTL

Partneři Dne hudby:
Česká centra
Česká obec hudební zastoupená iniciativou Za živou hudbu
European Music Day Association
Full Moon Magazine
HEMI
Ministerstvo kultury České republiky
Hlavní město Praha
Za živou hudbu