Hellwana

Výrazných rapperek na české hudební scéně moc není, Hellwana je ale rozhodně víc než jen statistickou posilou jednoho segmentu. Do poněkud zatuchlého rybníčku českého rapu – a zároveň celého českého popu – přináší svěží vítr, ženskou optiku i vlivy toho nejsoučasnějšího zvuku londýnských ulic. Ostatně v Británii trávila dětství a angličtina je jejím druhým mateřským jazykem.

číst dál

Nástup Hellwany byl doslova raketový – v listopadu 2017 vydala debutové čtyřskladbové EP Sunbeam a o necelý rok později už se stala vítězkou exportní soutěže Czeching, v níž pod taktovkou veřejnoprávní stanice Českého rozhlasu Radio Wave vybírají zahraniční dramaturgové a novináři české hudební naděje, které by mohly uspět na zahraničním trhu. Vítězství to bylo poměrně nečekané, ale rozhodně zasloužené, což Hellwana potvrdila už na showcaseovém večírku Czechingu. Návštěvníky udivila suverenitou i charismatem, perfektně rapuje, zpívá i tancuje. Mimo pódium je Hellwana alias Monika Evans přece jen o něco klidnější a introvertnější. „Hellwana je v podstatě moje extrovertnější část, která hrozně ráda navazuje kontakty s lidmi, pořád se směje, hrozně ráda blbne, skáče,“ prozradila v rozhovoru pro Radio Wave. „Já jsem spíš klidnější, a když jsem ve skupině lidí, tak se dost stydím. A kdybych šla na stage jako Monika, tak si myslím, že bych se tam podlomila v kolenou, Hellwana to nějakým způsobem zvládá,“ směje se.

K hudbě jí přivedla maminka, která ji brala na dancehall, reggae i drum’n’bassové večírky. Doma pak poslouchali i jazz nebo soul. V Praze se Hellwana přidala k hiphopovému kolektivu Trash Gang, jehož členové jí pomohli se zmíněným debutovým EP Sunbeam. To míchá originální koktejl z ingrediencí, jako jsou grime, trap i neo-soul. V současné době Hellwana nejvíce spolupracuje s producentem a DJem, který si říká Cyper Sound, a připravují další EPčko, které by tentokrát mělo být v češtině. Ve svých textech i na svém Instagramu podporuje Hellwana pozitivní vztah k tělu a staví se za novou generaci dívek. Mezi své oblíbené umělce a umělkyně řadí třeba zpěvačku Jorju Smith nebo rappera Skeptu, k aktuálnímu stavu hip hopu má ale spoustu výhrad: „Dneska se rapuje o penězích, o ženských a chlapech, o tom, s kým budeme a nebudeme spát a jaké máme vily a fáro. Ale nerapujeme o věcech, které jsou pro nás naprosto typické. Tím hudba ztrácí kontakt s lidskostí,“ říká Hellwana, velká naděje českého rapu.

Kategorie

Social networks

Booking:

Craig Smith
hellwanatherapper@gmail.com
+420 720 414 132